28/03/2011 Vlad Scutaru

Promovare Magazin Online

Ca si mine, probabil la un moment dat, v-ati intrebat cum sa va promovati magazinul online sau pur si simplu cum sa va promovati siteul. Multe persoane se asteapta la un mare secret, pe care foarte putini il stiu si nimeni nu il divulga. Nimic nu poate fi mai departe de adevar. Va voi prezenta in randurile urmatoare, pe scurt si pe intelesul oricui cativa pasi simpli de urmat pentru a va promova magazinul online.

Introducere

Moneda de schimb in online este traficul. Insa nu orice fel de trafic, ci trafic targetat. Calitatea este mult mai importanta decat calitatea in acest caz. Sa zicem ca vindeti bijuterii handmade online. Daca aveti 100 de vizitatori zilnici care sunt interesati de bijuterii handmadecu siguranta veti vinde mult mai bine decat un site care are 1000 de vizitatori zilnici care nu sunt interesati de acele produse. Deci principala preocupare este sa ii gasim pe cei interesati de ce avem de oferit si nu “cat mai multi”.

Nu exista trafic gratuit

Traficul, vizitatorii, costa. Singura diferenta este cum ii obtinem. Daca alegem sa cumparam trafic atunci evident ne costa bani, daca alegem alte metode care nu costa, ele de fapt costa timp, o resurssa poate mai pretioasa decat banii. Personal recomand oricui care incearca sa isi promoveze un magazin online sa aloce un buget cat de mic, insa sa fie existent, decat sa astept ca rezultatele sa vina fara a cumpara promovare. Desigur orice campanie de promovare are un risc de a nu da rezultatele dorite, insa toate lucrurile au risc, diferenta fiind ca multe dintre acestea nu ne dau optiunea de a alege.

Investim. Dar in ce investim?

Daca am decis sa alocam un buget campaniei noastre de promovare, acum trebuie sa vedem si cum il cheltuim si pe ce. Evident il investim in reclame, anunturi, spatii publicitare online. Aceste anunturi vor fi in multiple formate:

  • text
  • imagini
  • video

Un al doilea criteriu de a grupa anunturile este forma de plata a acestora. Este recomandat sa folosim o metoda care sa incurajeze rezultatele si nu fie o suma fixa indiferent de rezultate. Spre exemplu, daca un anumit site cere 100euro lunar si nu ne poate oferi date despre traficul sau, tipul de vizitatori pe care ii are, atunci mai bine stam cu banii in portofel, sau pe card in cazul acesta. Anunturile pot fi:

  • CPC (Cost-Per-Click) adica ti se afiseaza anuntul si platesti doar cand cineva da click pe anuntul tau, nu platesti pentru afisari
  • CPM (Cost per 1000) este o metoda folosita mai ales pentru bannere si platesti o suma fixa la 1000 de afisari, indiferent cate vizite iti aduce acel banner

In cazul CPC eu unul va recomand Google Adwords, deoarece dau cele mai bune rezultate. Astfel de anunturi le vedeti in fiecare zi si probabil ati si dat click pe multe dintre ele. Cand cautati ceva in Google veti vedea adesea acele anunturi. Practic dumneavoastra alegeti pentru ce cuvinte sa apara anuntul dumneavoastra. Cum am zis anterior in exemplul nostru, pentru un magazin de bijuterii handmade, daca cineva cauta in Google “bijuterii handmade online” atunci este clar ca acea persoana este interesata de produsul nostru, deci sansele ca un procent din aceste vizite sa ne devina clienti sunt foarte mari.

In cazul CPM strategia este un pic diferita.  Aici anunturile sunt bannere imagini, deci in afara de traficul pe care il veti cumpara va mai trebuiesc si bannerele create. In cazul unei campanii CPM rezultatele pot fi, fie foarte bune, adica sa aveti foarte multe vizite cu foarte putini bani investiti, fie rezultatele sunt dezamagitoare. Avantajul este ca puteti oricand opri orice campanie, fara sa trebuiasca sa investiti sume enorme. Daca alocati un buget de $20/zilnic si analizati campania 3-4 zile si vedeti ca nu da rezultate, atunci opriti campania. Deci pierderea nu este una colosala ci una minimala.

Investesc. Dar cat sa investesc in promovarea online?

Evident raspunsul este DEPINDE. Daca sunteti orientat strict pe vanzari si nu atat de mult pe expunere ca brand a siteului dumneavoastra atunci bugetul ar trebui sa fie concetrat pe Google Adwords. Daca doriti sa faceti auzita o idee, ca bannerele dumneavoastra sa fie vazute de cat mai multe persoane atunci clar bugetul trebuie sa fie centrat pe campanii CPM. Un buget minim pe care il recomand este de $30 zilnic. Pentru sume prea mici, datele statistice nu sunt suficient de relevante. Sa va dau un exemplu banal, daca dimineata in drum spre serviciu, din primii 10 oameni pe care ii vedeti 8 oameni blonzi si 2 bruneti, puteti spune ca 80% din oamenii sunt blonzi si 20% sunt bruneti. Daca vedeti insa un numar mai mare de oameni sansele ca acel procent sa se apropie de realitate este mult mai mare. Asa este si in cazul traficului. Daca din 50 de vizite nu aveti nici o vanzare pe magazinul online, acest lucru nu inseamna ca din 5000 de vizite nu veti avea nici o vanzare. Insa daca din 10.000 de vizite aveti 100 vanzari, puteti spune destul de realist ca din 100.000 de vizite veti avea 1.000 de vanzari.

Ma ocup eu. Apelez la un specialist

Alta dilema pe care multe persoane o au este daca sa se ocupe ei insisi de campania de promovare a magazinului online sau sa apeleze la o companie care sa se ocupe de promovarea lor online. Daca va ocupati dumneavoastra si nu aveti experienta, sansele ca lucrurile sa mearga prost, sunt destul de mari, ganditi-va cum a fost prima oara cand ati mers pe bicicleta, presupun ca nu a fost tocmai placut. Un specialist, care face asta de dimineata pana seara mai mult ca sigur ar folosi mult mai eficient bugetul campaniei dumnevoastra.

Insa imi voi contrazice ultima afirmatie. Nu toti “specialistii” sunt specialisti. Motivul este simplu, oamenii sunt diferiti, unii priceputi, altii neindemanatici, unii fac ceva din pasiune, altii sunt constransi de circumstante, deci rezultatele pot fi proaste si cand apelati la un asa-zis specialist.

SOLUTIA: Vedeti forma de plata a serviciului. Daca aceasta este doar o suma mare pe care trebuie sa o achitati initial fara a vi se da nici macar o estimare a rezultatelor atunci mai bine cautati in alta parte. Insa cand costurile sunt insotite de cateva estimari si orice intrebare va este lamurita intr-un mod cat mai clar, atunci sansele sa aveti de-a face cu o echipa de specialisti sunt considerabil mai mari.

Noi cei din echipa vreaumagazinonline.com am coborat preturile tocmai din acest motiv, nu vrem ca sursa succesului nostru sa fie un grup de oameni care au platit un serviciu scump si nu au obtinut nici un rezultat. Vrem ca toti clientii pe care ii avem sa domine categoria in care se afla magazinul lor online. Daca aveti un magazin care vinde carucioare de copii sa fie magazinul online care vinde cele mai multe carucioare de copii. Daca aveti un magazin care vinde rosii online, sa fie magazinul online care vinde cele mai multe rosii.

Tagged: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.